Ana içeriğe atla

Sinema ve Tiyatro İstatistikleri( TÜİK)

Kültür, eski deyimle ''hars'' bir medeniyetin ana omurgasını oluşturmaktadır. İnsanlar cemiyetler yani milletler halinde yaşarlar. Bu cemiyetleri birbirinden ayıran ya da daha gelişmiş kılan ise hiç şüphe yok ki kültürdür. Yıllar içinde farklı toplumlar birbirleriyle kültür alış-verişinde bulunmuşlardır. Bunun sonucunda yeni kültürler meydana gelmiştir. Özellikle dilde bunu hissetmek mümkündür.

Bu yazıyı yazmadan önce de ülkemizde seyredilen yabancı film oranlarını merak ettim. Kısa bir araştırmadan sonra ise bu yazıyı yazmak ve okurlarımı bilgilendirmek istedim. Özellikle sinemayı merak etmemin sebebi ise son dönemlerin en etkili sanatsal ve kültürel etkinliği haline gelmesi. Sinema salonlarının artışı ve insanların günlük yaşamda birbirlerine filmler üzerinden şakalar yapması gibi durumlar beni bu konuda araştırma yapmaya sevk etti.

Verilerin tamamını Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan bültenden aldım. Bu konuyla ilgili olarak sonraki bülteni 29 Haziran 2018'de yayınlayacaklarını belirtmişler. O tarih geldiğinde yazımı güncelerim ve yeni tabloya beraber göz atarız.

Sinema seyirci sayısı, 2012 - 2016


Gösterilen film sayısı, 2012 - 2016


 Telif ve çeviri eseri seyirci sayısı, 2012 - 2016


 Yetişkin ve çocuk tiyatro seyirci sayısı, 2012 - 2016



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başlangıç İçin Gitar Tavsiyeleri

Hayatımıza yeni şeyler sokmak isteriz. Bunlar; insan, hobi, şehir ya da düşünce olabilir. Hobi edinmek, genellikle devamlılığı gelmeyen uğraşlardır. Bir anlık hevesle başlayıp daha sonra bıkarız. Bunların başında da enstrümanlar gelir. Herkes (çoğumuz) bir enstrümanı; sesini ya da duruşunu severek almak ister. Yıllar önce ben de en sevdiğim enstrüman olan gitarı aldım. Yaklaşık dört yıldır elimin altında duran bu güzelim aleti henüz daha yeni keşfediyorum. Son üç aydır sıkı çalışıyorum. Daha önce imkansız gördüğüm bazı teknikleri yeni yeni uygulamaya başladım. Hatta bareli akorları ''Bunu hayatta basamam'' diyerek uzunca zaman aynı akorlar ile geçiş yapmak suretiyle tıngırdattım gitarı. Bugünlerde ise sağ elimi farklı ritmlere alıştırma çabası içerisindeyim. Lafı fazla uzatmadan başlangıç seviyesinde alınabilecek birkaç gitar tavsiyesinde bulunayım dedim. Verdiğim klasik gitar örneklerinin muadilini kendi mahallenizdeki ya da şehrinizdeki müzik marketlerden bulabilirsin

Mandabatmaz Türk Kahvesi -1967/ Beyoğlu

Beyoğlu adımlamak için en çok bulunduğum yer İstanbul'da. İnsan çeşitliliği bakımından ülkemizde daha renkli bir yer var mıdır bilmiyorum. Geçtiğimiz gün yine oradaydım. İstiklal merkezli bir Beyoğlu salınımında bulundum sevgilimle. Nerede oturalım sorularını sağnaklaştırdığımız tam o an kız arkadaşım "Mandabatmaz'a gidelim" dedi... Daha önce adını duymuştum lakin hiç uğramamıştım. Yakın sayılırdık o sokağa. İstiklal'in gürültü ve hengamesinden hemen Olivia Geçidi Sokağına girdik. Az ileride sıralı yer tabureleriyle bizi Mandabatmaz bekliyordu. Doğrusu burası hakkında söyleyecek çok bir şeyim yok. Müdavimlerinden dinlemek daha doğru olacaktır. Ne de olsa 1967 yılından beri mevcudiyetini sürdüren bir mekan. Kahvesi evvelden nasıldı; servis, oturma düzeni, fiyatları ya da sahipleri nasıldı bu konularda bir mukayese yapamayacağım. Ama şunları söylemek isterim... Fiyatları uygun bir yer. İki Türk Kahvesine yanlış hatırlamıyorsam 16 TL ödedik ki b